Friday, June 19, 2009

Uber Amazing Blog Award...

Salam...wahhh lame betul tak update...quite bz lately...nih nak kene siapkan business presentation utk next week...waaa...mmg nangis nak siapkan...sblm ni buat presentation biasa....but this time business presentation psl produk...mane la reti!!!!...huhu...tapi kugagahkan jua diri ini...sob sob...

Minggu dpn nak kene present dkt satu program UPM (nama dirahsiakan...:p)...kalau berjaya and terpilih, mmg rezeki...tapi takuttttt...supervisor tak dpt attend...so saye la org nye yg kene present...hope everything will go well..huhu...stress melanda tahap maksimum...suami kene dgr je luahan hati isterinye ini...but hope semuanye akan berjalan ok...masih menaruh harapan yg supervisor dpt dtg and menyelamatkan diriku ini...huhu...

OK la....takmo cerita stress2...saye ni dah byk kali diberi awards...BUKAN award ape ye...ni award dari bloggers lain...sorry sebab tak sempat sgt nak duduk dpn pc and bukak blog...skrg nih bukan microsoft powerpoint jek...huhuhu...tapi hati ni rase riang ria lepas terima award dari Kak Jun Cupcakekasih...hehe...Thanks so much ye Kak Jun...:-)...terharu rasenye diberi award oleh Kak Jun...so ni ada 'homework' sket kene buat bagi penerima award nih...




Pertama sekali saye tuliskan 5 fakta menarik tentang pemberi award ni iaitu



1) Kak Jun adalah seorang insan yg amat berbakat...pandai menjahit, pandai mekap (ni saya baru tau after baca blog kak jun) and yg terbaru sekali, pandai membuat cupcake and cake yg cute and gorgeous!!!!

2) Kak Jun ni dulu dia seorang journalist majalah Jelita and Cosmopolitan...mmg seorang yg byk pengalaman dlm bidang penulisan...sebab tu saye suka baca coretan dia di blog yg canggih manggih Bahasa Melayu nya...Kak Jun jugak rupenye pernah jadi mak andam...tapi sekarang dia layan cupcake and cake jer...hehehe...

3) Kak Jun ada 4 orang anak...iaitu Alia (nama sama mcm saya..hehe), Amir, Arina and Kasih...nama anak2 Kak Jun mmg indah2...:-)..

4) Rumah Kak Jun ni letaknye di Seksyen 4 Subang Jaya...rumah Kak Jun style nye ala2 bali...bile masuk, terasa mcm ada kat SPA pulak...dgn kolam ikan dan dim light kat rumahnye itu..sgt2 menenangkan...patutla idea Kak Jun nak berkarya mmg mencurah2...:-)....

5) Kak Jun mmg seorang yg peramah...wlpn baru 1st time jumpa, tak terasa kekok langsung...kalau seharian lepak2 dgn Kak Jun borak2 pun tak boring...wlpn hari tu jumpa sekejap je, tapi mcm2 cerita kami kongsi...Suami Kak Jun and adik Alia pun peramah org nye...:-)...

OK..itu serba sedikit psl Kak Jun...Jadi skrg tugas KEDUA ialah penerima mesti menyatakan 10 fakta menarik tentang hobi atau diri sendiri...


1) Saya sewaktu kecil dulu mmg gemar menulis cerpen dan karangan...agaknye ikut ciri2 emak saya yg bekerja sebagai penulis buku...mcm2 saye tulis...padahal umur baru 11 tahun...saye jugak suka membaca novel kanak2 yg mak bawak balik dari office...rumah kami dulu ada satu almari besar penuh dgn story books...jiran2 siap dtg pinjam2 lg...skrg ntah mana semua buku2 tu...yg byk kat umah mak skrg ni kamus...mcm2 kamus ada...hehe...skrg bila dah besar ni, masih gemar menulis...tulis2 journal hasil penyelidikan...bahan2 bacaan saya skrg adalah journals and buku2 yg berkaitan bidang kajian saye...Amalkan budaya membaca dlm diri...hehe...

2) Saya masa kecik penah suka dgn jahitan...masa tu umur 10 tahun...sekolah kat Penang...Cikgu Rahmah (guru kelas waktu tu), ajar kami menjahit jahitan crosstitch..bestnye waktu tu..di zaman kanak2 yg begitu innocent...kami menjahit dgn riangnye...buat corak bunga la, buah la and mcm2...dulu saye simpan barang2 jahitan saye seperti pelbagai jenis benang and kain dlm satu bekas aiskrim yg besar...tapi biase la kanak2...sekejap je minat...lepas tu dilupakan..skrg ni dah taktau kat mane semua barang tu...tapi hasrat di hati, nak menjahit jugak nanti isi masa lapang...bole jugak buat hiasan...:-)...

3) Saya tak reti duduk je tanpa buat ape2...wlpn bukak TV, buku atau journal atau majalah mesti di tangan...hehe...

4) Saya seorang yg suke promote apa2 sahaja barang2 yg saye rasakan menarik utk dikongsi bersama...contohnye yg terbaru ialah tudung...hehe...tudung Ariani la,De Zahra la, Hajaba, tudung ala2 Siti Nurhaliza and tudung2 DIY...(^_^)v...

5) Saya skrg suka buat online shopping jer...kdg2 bila mata dah tak larat nak tgk microsoft word atau powerpoint, pandangan saye dialihkan pula pada sales blog yg terdpt dgn byknye di alam siber...dah bykla juga benda yg saye shopping secara online...tudung, kasut, baju...hehe...cantik2 semuanye and harga jauh lebih murah..:-)...

6) Saya skrg dlm proses meningkatkn skil memasak...tiap2 petang msk resipi lain2 sejak akhir2 ni...maklumla hari tu tgh sibuk nak siapkan tesis, tak bole nak fokus buat benda lain..so skrg ni dah start rajinkan diri...i can say that my cooking skill is improving...suami pun senyum smpai telinga balik2 keje je isteri dia dah pakai apron di dapur bersama sudip kuali...hehe..gembiranya hati bila suami kata masakan semakin improve (sbb dia seorang yg sgt teliti dlm setiap makanan yg dimakan)...(^_^)v...out of 10 selalu dpt 9...tapi sambal tumis semalam dpt 10...hehehe....happy!

7) Saya suka kek lapis Sarawak yg berwarna warni...:-)....sedap!!!

8) Saya suka makan aiskrim dan milkshake berperisa Vanila...kalau pegi The Coffee Bean pun mmg suke mintak Vanilla Milk...

9) Saya jenis suka duduk rumah..kalau takde perkara2 menarik utk dibuat kat luar tu seperti shopping and melancong, saye lagi gembira kalau duduk rumah jer...:-)...

10) Saya ingin berjaya dlm hidup...Sebab kesusahan yg pernah dilalui byk mengajar diri ini supaya sentiasa tabah dan lalui semuanya dgn positif...(^_^)v...


OK...dah sudah...tugas KETIGA saya adalah pilih 10 org untuk menerima award...Saya just namakan 10 saja mengikut syarat...hehe...tapi terpulangla pd masing2...



Jehan is a good friend of mine since zaman Asasi dulu. Dia mempunyai Ijazah Master dari University of Cambridge. Skrg tgh mencari tempat utk sambung PhD. InsyaAllah dia juga bakal menjadi ahli akademik. Sekapal la kami nih...hehe...



Also a very good friend of mine..kenal di Asasi juga...Kami bertiga termasuk Jehan, adalah manusia riang ria di Asasi itu. hehe...Cik Farah masih single dan pernah bekerja di D-Link, British American Tobacco and yg akan dtg, sebuah company di Cyberjaya. Farah juga adalah seorang yg manja2 gitu..hehe...



Beliau ini adalah kakak saudara saya...dari kecik mmg kami rakan sepermainan...saya panggil dia cikna...dia skrg dah bergelar seorang ibu...mempunyai business sendiri sebagai makeup artist...dia la yg mekapkan saye waktu bertunang dulu...seorang yg creative and mmg pandai seni sejak dari zaman kanak2...semoga semuanya dipermudahkan utk sepupu saya yg seorang nih...:-)....

4) Yong

Yong adalah kakak ipar saye...namanya Ismiza...tinggal di Perlis and keje di Unimap...sedang menanti kelahiran anak sulung...baby girl insyaAllah....smoga semuanye dipermudahkn...:-)....nanti saye jadi Mak Lang...tapi I prefer Aunty Aliaa...hehehehe...



Seorang graduan perubatan dari Ireland. Kenal masa Asasi jugak..Anak kelahiran Sarawak...Skrg kite panggil dia Dr. Ejanz... hehe...



Sahabat sepengajian di UPM..seorang yg nmpk senyap jer tapi sebenarnye byk yg menarik psl Cik Zafirah ni...seorang kawan yg baik...selalu menolong kwn2...masih single tp tak pasti available lg atau tak..hehe...seorang insan yg kuat semangat pada kaca mata saya...



Seorang kwn yg riang ria...Suke kasut and handbag...terbaru dia suka buat kek...tapi saye belum ada peluang lg nak rasa...Skrg tgh amik master dgn lecturer paling vogue di Fakulti Kejuruteraan UPM...hehe....Cik Mai masih single but not available...heheehe...



Seorang lagi kwn dari zaman pengajian di UPM. Seorang yg cantik bergaya. Skrg ada part time business as makeup artist. Seorang yg pandai membuat business. Mana tumpahnye kuah kalau tak ke nasi...:-)...Cik ini sudah menjadi tunangan org...:-)...



Kak Nadiah ni adalah senior saya yg merangkap rakan sekerja skrg nih..Dia baru jer lahirkan sorang bb comel bernama Mia Sarah...anak2 Kak Nadiah ni comel2 sgt...lawa mcm mak dia...hehehe...Kak Nadiah and saya mempunyai misi mencari tmpt sambung blaja and kami saje la tutor di KPM sem dpn sebab tutor lain dah start sambung master...kami yg agak ter'senior' sikit nih, masuk report duty memulakan tugas...hehe...Mari berusaha bersama2 yer!!!


Kwn zaman UPM juga...Cik Dilla adalah seorang yg manis orgnye...dia juga adalah masih single...:-)...


OK...setakat tu je la post utk hari ni...penatnye menaip...huhuhu...OK...till then my friend...:-)...award ni adalah utk wanita sahaja kerana namanya Uber Amazing Blog..:-)...

4 comments:

- z L a - said...

uihhh mak lang...bnyk la hang cantik bergaya..(ni depression sbb baru dapat seketul jerawat yg besar!)

anyway saye sgt2la terharu..air mataku jatuh ke bumi..huhuhu..terima kasih ye..from the bottom of my heart :)

the girl in stiletto said...

awww mekasih!!! cewah malu le saye kene panggil dr :P

Madam Hana said...

saya?
hukhukhuk..

Puan ALeya said...

cikna...aku baru je letak nama ko td...pastu baru perasan ko ada letak comment...hehe....

aku smlm serabut2 tak perasan...nih bgn pagi baru perasan...kuikuikui...

sila la terima award saye dgn hati yg gembira yer...:-)...